Työelämään tutustuminen TET

Työelämään tutustumisjaksot järjestetään kaikkien peruskoulujen yläasteilla, yleensä 8. ja 9. luokilla. Jaksot painottuvat syksylle ja ovat pituudeltaan 1–2 viikkoa. Tavoitteena on tukea nuoria ammatin ja koulutuksen valinnassa. Yritykselle TETtiläinen tuo tullessaan uusia mahdollisuuksia.

Työelämään tutustumisjakson tarkoitus on opettaa nuorille työelämävalmiuksia sekä tukea heitä jatko-opintojen valinnassa. Onnistuneen TET-jakson tarkoituksena ei ole teettää nuorella kaikkia samoja töitä kuin aikuisilla, vaan kiinnostus alaa kohtaan syntyy siitä, että nuori pääsee näkemään alan eri tehtäviä ja toimenkuvia mahdollisimman laajasti. Oppilas ei ole työsuhteessa TET-paikan tarjoajan kanssa, joten jaksolta ei makseta palkkaa.

Ennen tutustumisjakson alkua täytetään koulun mallin mukainen, työsopimuksen kaltainen työhöntutustumis-sopimus. Sopijaosapuolina ovat työnantaja ja oppilas. Oppilaan huoltaja hyväksyy sopimuksen. Sopimuksessa sovitaan tutustumisjakson ajankohdasta, työtehtävistä, työajasta sekä ruokailu- ja matkustuskäytännöistä. TET-jakson päätyttyä työnantajan edustaja täyttää kirjallisen todistuksen tutustumisjaksosta. Oppilas toimittaa todistuksen kouluun ja se toimii jatkossa työtodistuksen tavoin oppilaan apuna työnhaussa.

Innosta alalle

Kylmäala kilpailee tulevaisuuden osaajista monien muiden alojen kanssa, joten meidän on osattava kertoa alasta nuorille mahdollisimman monipuolisesti. TET-jaksot ovat tähän loistava työkalu. Niiden avulla nuoria, niin poikia kuin tyttöjäkin, saadaan innostettua hakeutumaan alalle.

Mielikuva alasta ja yrityksestä, jossa nuori tutustumisjaksonsa suorittaa, ei rajoitu pelkästään TET-jakson käyneeseen nuoreen, vaan kulkeutuu hänen mukanaan perheeseen ja ystäville. Myös yritys voi jakaa oppilaiden tarinoita TET-jaksoilta eri medioissa ja luoda positiivista kuvaa yrityksestä ja koko alasta.

Yrityksellesi tutustumisjaksolle saapuva TETtiläinen on nuori, alasta kiinnostunut assistentti, jolle jakso on usein ensikosketus työelämään. Jakson aikana nuori oppii paljon työelämän perusasioita, ja moni TETtiläinen onkin hakenut jakson jälkeen samaan yritykseen tutustu ja tienaa -ohjelmaan. Kenties joku TET-harjoittelijanne on jopa yrityksen tuleva johtaja!

Monipuolista tekemistä

Työelämään tutustumisjakso on perinteisesti nähty nuoren ensimmäisenä työsuhteena. Koska nuorella ei ole työkokemusta eikä esimerkiksi työturvallisuuskorttia, hänellä teetetään usein kaikkein yksinkertaisimpia tehtäviä. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla.

Kaikkein eniten nuori saa jaksosta irti, kun hän pääsee tutustumaan erilaisiin toimenkuviin seuraamalla kokeneiden tekijöiden työskentelyä. Pelkkä mapittaminen, lakaiseminen tai kahvin keittäminen ei anna todellista kuvaa työelämästä ja erilaisista uravaihtoehdoista millään alalla. Kisälleiksi kasi- ja ysiluokkalaisista ei vielä ole, mutta innokkaiksi oppipojiksi ja -tytöiksi kyllä!

TET-jakson toteutustapa on todella vapaa. Vaarallisia töitä nuorilla ei tule teettää, mutta lähes kaikki muu on sallittua ja vain mielikuvitus on rajana.

TET-jaksoon voi kuulua esimerkiksi erilaiset assistentin työt ohjaajan mukana kulkiessa, yrityksen työntekijöiden haastatteleminen ja tätä kautta yritykseen tutustuminen, työturvallisuusasioiden opiskelu, yrityksen sosiaalisen median kanaviin tutustuminen ja materiaalin tuottaminen niihin tai vaikkapa oman TET-tarinan kirjoittaminen yrityksen nettisivuille.

TETtiläinen ei ole työsuhteessa

Koska TET-jaksot ovat osa perusopetusta, oppilaat on vakuutettu koulujen puolesta jaksojen aikana. Tapaturma- ja ammattitautivakuutus kattaa oppilaalle työpaikalla sekä työmatkalla sattuneet vahingot. Lisäksi useilla kouluilla on oppilailleen myös vastuuvakuutus, joka korvaa kolmannelle osapuolelle aiheutuvat vahingot. Voimassa olevat vakuutukset on lueteltu kunkin koulun omassa TET-tiedotteessa. Tahallisesti aiheutetuista vahingoista oppilas on itse korvausvastuussa.

TET-jakson suorittaja on koulun oppilas, ei työnantajan palveluksessa. Oppilas noudattaa tutustumisjakson aikana koulun järjestyssääntöjä sekä työpaikan turvallisuusohjeita. Työturvallisuuteen tulee oppilaiden kanssa kiinnittää erityistä huomiota.

Oppilaalle tulee nimetä yksi vastuuohjaaja. Ohjaajan rooli ja vastuut ovat samankaltaisia kuin opettajalla koulussa. Ohjaaja vastaa siitä, että perehdytykset toteutetaan tarvittavilta osin ja että työt voidaan toteuttaa turvallisesti.

Oppilaalle ei makseta palkkaa TET-jaksolta. Palkan maksaminen synnyttää työsuhteen, minkä jälkeen vastuu muun muassa oppilaan vakuuttamisesta siirtyy työnantajalle. Hyvä korvaus tutustumisjaksolta ovat positiiviset, uravalintaa tukevat kokemukset ja vaikkapa tarjottu lounas.