SKLL:n lehdistötiedote 14.12.2020: Koronarokote tulee – onko kylmäketju kunnossa?
Kylmäketjun toimivuus on ratkaisevassa roolissa, kun koronavirusrokotteita kuljetetaan eri puolille maailmaa rokotettaville. Suomessa on tarvittavaa osaamista ja tekniikkaa, jolla voidaan varmistaa riittävät lämpötilat niin rokotteiden kuljetuksen, varastoinnin kuin jakelun aikana.
Koronavirusta vastaan tarkoitettujen rokotteiden kuljetus, varastointi ja jakelu edellyttävät katkeamatonta kylmäketjua kaikissa vaiheissa, muutoin riskinä on, että rokotteet pilaantuvat tai menettävät tehonsa. Eri valmisteiden vaatimissa lämpötiloissa on kuitenkin isoja eroja. Esimerkiksi Pfizerin ja BioNTechin kehittämä rokote vaatii varastointiin jopa noin –70 celsiusasteen kylmyyden. Yhdysvaltalaisen Modernan rokotteen kerrotaan säilyvän –20 celsiusasteessa.
”Nämä lämpötilat ovat saavutettavissa, niin kuljetuksen kuin varastoinninkin aikana. Tekniikan saatavuuden puolesta voimme taata rokotteiden säilyvyyden käyttöön asti. –70 celsiusasteen saavuttavia varastoja ei vain liiemmin ole saatavilla”, Suomen Kylmäliikkeiden Liitto ry:n toimitusjohtaja Mika Kapanen sanoo.
Osaajia ja tekniikkaa Suomessa on siis saatavilla, vaikka sitä ei välttämättä ole vielä kaikkialla rokotteiden kannalta tarvittavissa paikoissa käytössä.
Maailmalla suurin huolenaihe on juuri koronarokotteiden tulevan jakelun turvallinen järjestäminen. Maailman terveysjärjestö WHO on aiemmin arvioinut, että 25 prosenttia kaikista rokotteista voi pilaantua tai menettää tehonsa, kun niitä joudutaan kuljettamaan ja varastoimaan kuumissa oloissa ilman jäähdytystä.
”Kaikki kuljetuksen, varastoinnin ja jakelun vaiheet pitäisi toteuttaa niin, että rokotteet pysyvät kylmässä. Tämä vaatii myös paljon energiaa. Siksi on tärkeää huolehtia, että kylmäketjun nopeaa laajentamista ei tehdä ympäristön kustannuksella ja ympäristölle haitallista tekniikkaa käyttäen”, Kapanen huomauttaa.
Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että logistiikkaa luotaessa kiinnitetään huomiota käytettävään kylmäaineeseen ja sen ilmastoa lämmittävään vaikutukseen. Vaihtoehtoja on saatavilla. On myös hyvä muistaa, että esimerkiksi kehittyviin maihin koronarokotteita varten luotava tarvittava logistiikka on käytössä myöhemminkin terveydenhuoltoa ja muita rokotteita varten.
Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Mika Kapanen
Suomen Kylmäliikkeiden Liitto ry
p. 0400 486 855, mika.kapanen@skll.fi